zaterdag 21 november 2015

Christus Koning

Paus Franciscus:  "De Biecht is waar de vergiffenis en barmhartigheid van God wordt gegeven. In de biecht is waar de bekering van de individuele gelovige begint en de hervorming van de Kerk. Ik heb er vertrouwen in dat in het komende Heilige Jaar en ook later, dit sacrament, dat zo belangrijk is voor de spirituele vernieuwing, een deel zal uitmaken van alle pastorale plannen van bisdommen en parochies. Ook is het noodzakelijk om de band tussen de Eucharistie en het priesterschap steeds zeer duidelijk te maken. Pastorale plannen die onvoldoende belang hechten aan de gewijde priesters in hun dienst van beslissen, leren en heiligen in verband met het opbouwen van de Kerk en het Sacramentele leven, zijn, zoals we weten uit ervaring, gedoemd om te mislukken. De waardevolle hulp van leken in het leven van de gemeenschappen, zeker daar waar er weinig roepingen zijn, kan de priesterlijke dienst niet vervangen, laat staan optioneel maken. Zonder priesters is er geen Eucharistie. Pastorale zorg voor roepingen begint met de dorst naar priesters in het hart van de gelovigen."


Dit fragment komt uit de brief van de Heilige Vader aan de bisschoppen van Duitsland, maar dat ligt niet zo ver van ons vandaan; misschien kunnen we meeluisteren?

Als we daar eens langsleggen wat het Alwetende Inderdiocesane Pastoraal Beraad zegt: 'Het is belangrijk dat de nieuwe aartsbisschop duidelijke impulsen geeft opdat leken en kerkleiding, als de gemeenschap van het volk van God, samen Kerk vormen en haar zo een eigen gelaat geven. Leden van geloofsgemeenschappen benadrukken onder meer het belang van een sterk samenhangende groep gebaseerd op gedeelde spiritualiteit, zo bleek uit een recente IPB-bevraging. Maar daarbij wil men meer met elkaar in gesprek gaan en deelnemen aan het maatschappelijk debat, een open gemeenschap zijn.'

Het IPB stelde eerder al dat de Katholieke Kerk vrouwonvriendelijk is met 'een eeuwenoude vastgeroeste ongelijkheid met discriminatie op grond van geslacht.' Ze willen zelfs een referent voor de genderthematiek.

Ook onze aartsbisschop-elect heeft het in kerk en leven erover dat buitenlandse priesters niet zo gewenst zijn (wat zullen ze het tof vinden als ze dat lezen, als je alles achterlaat om hier het Evangelie te verkondigen) en dat de 'inzet van leken uiterst belangrijk is'. (in een interview van een hele bladzijde waarin het woord Christus niet voorkomt, maar natuurlijk wel het 'instituut kerk').

Zouden de aartsbisschop-elect en het IPB misschien toch eens stilletjes gaan nadenken en tot de conclusie kunnen komen dat het permanent ondergraven van de waardigheid van de priester en het promoten van de leken als pseudo-priesters de roepingen uitmoordt? Men zorgt immers dat geen mens meer aan het priesterschap wil beginnen als men moet samenwerken met zwakke bisschoppen die de leer van de Kerk niet willen verdedigen en aan de andere kant IPB-wijven die beweren de wijsheid in pacht te hebben.

Misschien moeten ze de biecht eens proberen, zoals de Paus als voorwaarde voor een echte bekering stelt. Maar bij het IPB zullen ze zeker wachten tot vrouwen de biecht mogen horen?

Ik hoop van harte dat er geen halve centiem van de collecte van mijn parochie naar het IPB gaat.
En nu kunnen we weer doorslapen, want volgens de aartsbisschop-elect is er geen verval van de Kerk in Vlaanderen; t'zal een dipje zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten