vrijdag 27 november 2015

Domine, Salva nos! Overwegingen bij het einde van het Katholieke jaar A.D. 2015 (Christus Koning 22 november)

Domine salva nos, perimus: impera, et fac Deus tranquilitatem 

Het afgelopen jaar is misschien wel best zo te begrijpen, als een jaar waarin het schip op een woeste storm voer. De Kerk lijkt hevig te schommelen van binnenuit, waarbij  de inhoud van ons geloof wordt gerelativeerd en uitgehold. Een Vlaamse bisschop nam zelfs het voortouw door een pleidooi te houden voor verandering van de dogma's van onze Kerk en voor te stellen de Kerk te doen plooien voor het relativisme van de wereld. Kerk en Leven pleitte voor het regionaal veranderen van de doctrines van de Kerk. De openbaring van Jezus Christus is dus niet een eeuwige Waarheid maar een openbaring die verandert per plaats, per tijd, per hoofdredacteur van Kerk en Leven en per bisschop ... Geen wonder dat paus-emeritus Benedictus XVI kritiek oogstte om zijn observatie dat geloof en rede hand in hand moeten gaan. Het Vlaamse bootje lijkt soms ver van de rest van de Kerk te varen (en steeds verder ervan weg?). Ook in onze parochie werd tijdens de H Mis meermaals door onze herders een verlangen uitgesproken voor een pastoraal die niet overeenkomt met de Katholieke Catechismus. Maar als het zout smaakloos wordt, hoe zouden we dan nog smaak kunnen geven aan deze stad? Meer nog, ook in Rome lijkt verwarring alom en stijgt de stank op van anglicanisme en protestantisme.

Maar hoe daarop reageren? Op de eerste plaats allicht met gebed. Laat ons niet in de steek, Heer! Mane nobiscum, Domine! En de ontmoeting met de Levende Heer in de aanbidding is een buitengewone manier. Dat heeft onze broederschap weer iedere maand gedaan. Ook bij de herdenking van het Sacrament van Mirakel was een goede aanwezigheid.

Daarnaast waren er twee lezingen, met mgr Delville rond Sacramentsdag en zuster Anima Christi in oktober. Als zoveel bronnen elkaar gaan tegenspreken, is het goed om uitleg en duiding te krijgen bij ons geloof. Mgr Delville richtte onze aandacht op de grote Heiligen die aan de wieg stonden van Sacramentsdag: de H. Juliana en de Z. Eva. Maar hij wees ook op de bloeiende 'vrouwenbeweging' in de 13e en 14e eeuw met onder andere H. Lutgardis van Tongeren, H. Christina de Wonderbare van St Truiden, H. Elisabeth van Spalbeek, ...   Eigenlijk zijn veel van deze Heiligen onbekenden voor ons, tijd om ze te herontdekken (alhoewel ze allicht niet zullen worden voorgedragen als patronessen van de alwetende dames van het IPB).

Moeder Anima Christi overliep met ons de orde van de H. Mis en gaf aansporingen en voorbeelden hoe we de H. Mis beter kunnen meevieren. Ze spoorde ons aan onze priesters lief te hebben en te respecteren. Ze sprak ook kort over de vele problemen die haar zusters in alle plaatsen van de wereld, maar zeker in Aleppo en in Egypte op dit ogenblik meemaken. 

Naast gebed en lezingen, is het ook tijd om te getuigen van ons geloof in de Eucharistie naar anderen toe. Vorig jaar reeds werd de website www.dekleinejuliana.be vertaald naar het nederlands. Dit jaar werd het youtube-filmpje vertoond voorafgaand aan de lezing van mgr Delville, en het boekje is nu ook verkrijgbaar bij Betsaida uitgeverij. Een heel nuttig instrument om ook met kinderen over de Eucharistie te spreken. 

Op die weg willen we ook verder gaan. Al langer zoeken we wegen om ook jongeren te betrekken bij de broederschap, en een aanbiddingsuur op donderdagnamiddag is daarvoor niet altijd handig. Ook de zaterdag namiddag met de Zusters Zaden van het Woord was niet voor iedereen mogelijk. Daarom denken we erover in het nieuwe jaar enkele avonden een aanbidding met aansluitend een korte lezing en daarna kennismaking te organiseren.

Ondertussen zitten we ook bijna in het jaar van de Barmhartigheid; Een jaar dat vooral gewijd is aan de biecht en de verzoening met de Heer. In Hasselt kunnen we ons met pater Valentinus geen betere bondgenoot bedenken op die weg. Misschien wordt in Hasselt ook de '24 uren voor de Heer' een werkelijkheid, zoals gesuggereerd in de bul van de Paus voor dit jaar.

Natuurlijk kijken we ook verder vooruit: 2017 wordt immer het jaar van de Virga Jesse en 50 jaar bisdom Hasselt, maar ook het jaar van 700 jaar Sacrament van Mirakel. Waar men 50 jaar geleden nog een halve Virga Jesse ommegang wijdde aan het Sacrament van Mirakel en de ommegang afsloot met de zegen met het H Sacrament op de grote markt, blijkt dat nu onbespreekbaar. Maar dat is geen reden om bij de pakken te blijven zitten. 

In het weekend voor 25 juli 2017 willen we als sacramentsbroederschap enkele activiteiten organiseren, waarvan de aanbidding uiteraard het belangrijkste is. De eerste stappen zijn ook gezet om er enkele culturele activiteiten rond te organiseren. Maar iedere helpende hand is zeker welkom. Zeker als het gaat om audio of video, een nieuwe website, of andere hand- en spandiensten. Om in het midden van juli, zeker enkele weken voordat de Zevenjaarlijkse processie rondgaat, mensen bijeen te brengen zal niet gemakkelijk zijn, maar laat dat ons niet ontmoedigen.   

Kortom, meer dan genoeg om voor te bidden, te vasten, en ons voor in te zetten. Tijd om maar weer een jaar verder te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten