maandag 25 juli 2016

700 jaar Sacrament van Mirakel: Het avontuur begint

Vandaag vierden we de herdenking van het Eucharistisch Mirakel van Viversel op 25 juli 1317 in de Kathedraal met een langdurige aanbidding. Hoewel we amper reclame gemaakt hebben, was er weer een goede aanwezigheid. Dank aan diaken Swerts dat hij start en einde begeleidde. En aan E.H. Jan Philippe -die momenteel op de wereldjongerendagen in Polen is- om weer een mooi teksten-boekje samen te stellen.

Alles in gereedheid voor het Aanbiddingsuur in de vernieuwde H. Kruiskapel.
Het Sacrament van Mirakel in de 'glazen kluis'. Het is nog wat zoeken naar de mooiste oplossing.

Het is nu 6 jaar geleden dat we met deze jaarlijkse herdenking herbegonnen. Hoewel we dachten dat niemand zou komen, had het van bij het begin een redelijke opkomst. Het is immers in het midden van de zomer, de hele stad ligt in een zomerslaap, het wordt vreselijk warm in die kapel in de namiddag, en het is nu eenmaal niet het populairste onderwerp. Maar iedere keer sta ik verbaasd van de opkomst.

Onze broederschap heeft de taak om het geloof in de Eucharistie te bewaren en aan te wakkeren; er van te getuigen. Dat is niet de meest gemakkelijke taak in onze stad vandaag. Zelfs als je praat met Katholieken kom je wel goede wil tegen, maar ook vaak het idee dat geloven in de werkelijke aanwezigheid van God in de Eucharistie iets is dat we als Katholieken helemaal niet meer geloven. Het is ook niet alsof we het vaak uitgelegd krijgen. Misschien niet makkelijk, maar we moeten toch wegen vinden om dat geloof op een hedendaagse manier uit te leggen?

Recent publiceerden we op de blog een artikel uit Engeland over een protestant die de Katholieke Kerk maar schijnheilig noemde, omdat hij vond dat als we werkelijk in de Eucharistie geloofden we wel met wat meer respect met de Eucharistie zouden omgaan. Is dat niet iets dat we in Hasselt ook zouden kunnen verbeteren?

Daarom wil onze broederschap dit 700 jarig jubileum van het Eucharistisch mirakel van Viversel in 1317 heel uitdrukkelijk vieren. Geweldig is het initiatief van Het Stadsmus, dat een tentoonstelling zal houden rond de viering van het Eucharistisch Mirakel in Hasselt en de 'oudste monstrans ter wereld'. En ook de Provinciale bibliotheek doet mee. Het mirakelspel van Viversel wordt terug georganiseerd, en zo zijn er nog initiatieven. Dank aan het stadsbestuur, schepen van cultuur Mondelaers en Het Stadsmus dat de initiatieven bij elkaar bracht!

Voor onze broederschap wil het een aanleiding zijn om te getuigen van ons Katholiek geloof. Zo, zoals de Kerk het steeds heeft verkondigd, en zal blijven doen. Gewoon, complex-loos Katholiek, van 23 tot 25 juli 2017. Als iedereen die de laatste maanden gezegd heeft dat we gek zijn en we niemand bij elkaar zullen krijgen in het midden van de zomer net voor de Virga Jesse feesten, zou komen, dan zou de zaal aardig vol zitten. En anders ken ik toch al vijf personen die zich gaan vrijmaken, en met al twee sprekers bevestigd, zijn we al met zeven. En ik denk dat Mgr Hoogmartens ons zal komen steunen.

In oktober hopen we onze volgende lezing te houden, en meteen het programma voor deze 700 jarige herdenking voor te stellen. Alle hulp is welkom! YouTube is nog een zwart gat voor onze broederschap, en Facebook bescheiden, ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten