zaterdag 8 oktober 2016

Lezing Mgr Jousten: 9 november 2016 om 20 uur in de Kathedraal

Op 9 november zal Mgr Aloys Jousten, de erebisschop van Luik, ons spreken over de werkelijke aanwezigheid van Christus in de Eucharistie. Dat is ook precies de geloofswaarheid waarom onze broederschap haar bestaansreden heeft. In ons bisdom zien we vaak de toenemende protestanisering van de Katholiek Kerk, met velen die niet geloven in de werkelijke aanwezigheid van Christus onder ons in de Eucharistie, allicht door een gebrek/afwezigheid aan catechese in onze gemeenschappen.

Dat werd nog geïllustreerd in ons eigen dekenaat, vorig jaar, met de uitnodiging aan de voormalig katholiek en ex-priester Oosterhuis, in een van onze Katholieke Kerken. Maar ook dat in vele kerken, waaronder de Kathedraal, het ook onmogelijk wordt gemaakt om te knielen tijdens de consecratie, door de 'multifunctionele' stoelen of met een aanbiddingskapel met 'plastieken kuipstoeltjes' zonder knielbanken (cfr. het boekje Gewoon over Geloof van Mgr Mutsaerts).

Dat gebrek aan geloof in de Eucharistie is ook te merken aan de ideologische verbetenheid waarmee men zich verzet tegen Sacramentsprocessies. Hoewel de Kerk ze aanbeveelt, en Paus Franciscus alle parochies heel nadrukkelijk heeft uitgenodigd om op die manier van hun geloof te getuigen, wordt ze al snel afgedaan als een 'zielige bedoening', een 'relict van voor het laatste Concilie', of het H. Sacrament als de 'anticlimax in de opbouw van een processie'. En toch leren de Pausen allemaal dat de Kerk alleen kan leven vanuit de Eucharistie. En wie echt gelooft in de Eucharistie, kan niet anders dan daarvan spreken, getuigen, en dus er ook mee op straat komen. Als sommige Katholieke gemeenschappen in Irak en Syrië het zelfs in deze tijden aandurven, moeten zelfs Hasselaren zonder ruggengraat het aankunnen; we zijn het hen verplicht (cfr Paus Franciscus Corpus Domini 2015: Straks zullen we door de straten lopen, en ons in gemeenschap voelen met al de broeders en zusters die niet de vrijheid hebben om hun geloof in de Heer Jezus te beleven).

Zonder dat geloof in de Eucharistie kan men ook geen missionaire Kerk worden. Want dit gebrek vertaalt zich in pessimisme, fatalisme, wantrouwen. Sommige personen wijden zich niet aan de zending, omdat zij geloven dat niets kan veranderen, en het heeft dus voor hen geen nut om zich in te spannen. Zij denken als volgt: “Waarom zou ik mij moeten beroven van mijn gemak en genoegens, als ik geen enkel belangrijk resultaat zie?” (Paus Franciscus in Evangelii gaudium 275)

Mgr Jousten zal ons aan de hand van 7 stukjes doorheen de Eucharistie nemen en ons wijzen op Zijn Aanwezigheid, zowel door woorden als tekens. Om te komen tot de aanbidding van de Eucharistie, die meteen bron wordt van missie, bron van evangelisatie.

'Van aanbidding tot Evangelisatie' is ook precies de titel waaronder op 23 juli 2017 een symposium zal doorgaan in onze parochie onder de noemer SACRA 700, naar aanleiding van de 700ste verjaardag van het Eucharistische Mirakel van Viversel op 25 juli 1317. Verschillende sprekers zullen het thema van Eucharistie, aanbidding, tot missie en re-evangelisatie toelichten.
Na de lezing van Mgr Jousten, zal de broederschap dan ook kort het programma voor 2017 toelichten. Daarbij zal Bas Meeuws zijn fotokunstwerk rond het Sacrament van Mirakel toelichten.

Zoals traditie zal de avond afgerond worden met het avondgebed van de Kerk, en een receptie in de dekenij. Net zoals bij de vorige lezing, trakteert het Katholiek Nieuwsblad iedereen op een gratis exemplaar van hun weekblad.

Iedereen is van harte welkom, en breng iemand mee!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten