vrijdag 18 november 2016

Christus Koning, laatste zondag van het jaar. Enkele overwegingen.

Volgende week begint de advent al weer, en dus vieren we deze zondag Christus Koning van het heelal. Een goed moment om terug te kijken en vooral om vooruit te kijken.

Onze sacramentsbroederschap is weer een jaartje ouder geworden, en gelukkig kon ook dit jaar iedere maand het aanbiddingsuur doorgaan, met dank aan E.H. Jan Philippe. Door de opening van de aanbiddingskapel in de H. Kruis kapel is het nu ook veel gemakkelijker om aan de verplichting tot 1 uurtje aanbidding per maand te voldoen voor onze broederschap, ook wie niet kan op de eerste donderdag.

Daarnaast waren er de lezing van Mgr Mutsaerts van Den Bosch (Geen barmhartigheid zonder rechtvaardigheid) en van Mgr Jousten, erebisschop van Luik, over de werkelijke aanwezigheid van Christus doorheen heel de Eucharistie. Daarbij was er een redelijke opkomst, en het waren 2 heel goede en onderbouwde lezingen.

Ook kwam er dit jaar het goede nieuws dat het boekje 'De Kleine Juliana en het Brood des Levens', met het verhaal van de H Juliana en het ontstaan van Sacramentsdag, uitverkocht is bij de uitgeverij Betsaida. Een terecht succes voor het mooie werk van Jacques Galloy en Anne Junker.

Volgend jaar wordt een heel bijzonder jaar, ook voor onze broederschap. Hasselt viert immers de Virga Jessefeesten, 150 jaar Kroning van het Mariabeeld, maar ook de 700ste verjaardag van het Eucharistisch mirakel van Viversel, dat sinds 1804 in de Kathedraal vereerd wordt.

De broederschap was heel blij om na het eind van de lezing door Mgr Jousten, haar programma te mogen voorstellen voor 23-25 juli 2017, de herdenking van 700 jaar Mirakel van Viversel. Dat moet een onderdeel vormen van een groter geheel onder de noemer 'Mirakel en Monstrans', met deelname van Het Stadsmus, de provinciale bibliotheek, Herkenrode, en natuurlijk Viversel zelf, waar terug een Mirakelspel op poten wordt gezet.

Grootste organisatorische uitdaging voor de broederschap wordt een symposium SACRA 700, over de Eucharistie en aanbidding als bron voor re-evangelisatie. We zijn heel blij dat Mgr Egan van Portsmouth en Mgr Rey van Toulon er zullen getuigen van de vele evangeliserende projecten in hun bisdom, vanuit de Eucharistie. En evangelisatie is meer dan ooit nodig in onze stad, nu we horen dat 5 kerken in centrum-Hasselt zouden sluiten. Al langer was duidelijk dat alleen de St Katharinakerk nog prioriteit is. Maar we kunnen het niet anders beschouwen als een nederlaag. Een nederlaag dat we niet voldoende kunnen getuigen van Christus, een nederlaag dat we er niet in slagen om de Kerk - die de enige weg van verlossing is- op een aantrekkelijke manier naar anderen te brengen, een nederlaag ook ten opzichte van 800 jaar generaties voor ons die Hasselt tot een mooie Katholieke gemeenschap hadden gemaakt.

Helemaal opnieuw beginnen dus. En de bisdommen die zullen spreken op SACRA 700 tonen aan dat men ook ANNO 2017 een dynamische en groeiende Katholieke gemeenschap kan zijn in West-Europa. Maar dan moeten we erg veranderen. U en ik, zoals de -ondertussen Heilige- Moeder Theresa van Calcutta zei. Ik hoop dat de inspanningen van de broederschap voor de viering van 700 jaar Eucharistisch Mirakel van Viversel er toe mogen bijdragen. Want voor God is niets onmogelijk, ook niet een nieuwe lente voor de Katholieke Kerk in onze stad.


Mgr Jousten over 'De werkelijke aanwezigheid van Jezus Christus in de Eucharistie'

Fotokunstenaar Bas Meeuws en Mgr Hoogmartens, bij het fotokunstwerk rond het Sacrament van Mirakel.



Het H Sacrament van Mirakel in de Monstrans van Herkenrode. op de achtergrond een van de biechtstoelen van de Kathedraal.  © Bas Meeuws / Sacramentsbroederschap Hasselt.
Dit fotokunstwerk werd gemaakt naar aanleiding van de 700ste verjaardag van het Sacrament van Mirakel.
Mgr Mutsaerts met de lezing 'Geen barmhartigheid zonder rechtvaardigheid'. Na de lezing werden heel wat exemplaren van 'Gewoon over Geloof', het boek van Mgr Mutsaerts aan de man gebracht.

Bij de lezing van Mgr Mutsaerts, was er ook aandacht voor het 15-jarig priesterschap van E.H. Jan Philippe. Dank u!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten