vrijdag 13 januari 2017

Aandacht voor de vervolgde Christenen: Aartsbisschop van Mosul

Aartsbisschop van Mosul: Neem geen vluchtelingen op die ons hier tot vluchtelingen hebben gemaakt!

Vertaling van enkele fragmenten van een interview van François de Souche met de Syriak-Orthodoxe Aartsbisschop van Mosul over de vlucht van Christenen uit Irak sinds de opkomst van de Islamitische Staat. cfr Aleteia website.

Iraakse bisschop Nicodemus Daoud Sharaf: 'Wordt wakker. Neem geen vluchtelingen op die ons hier tot vluchtelingen hebben gemaakt!'



Maakt u zich geen zorgen voor de mensen die achter zijn gebleven in Mosul?

Alle christenen zijn de stad ontvlucht na de inval van Daesh troepen in 2014. Degenen die daar bleven, waar die hen verwelkomden. Sommigen met open armen. De Sunni moslim Arabieren die daar leven zijn zo fanatiek dat ze de Saüdi's nog een les zouden kunnen leren! Zij aanvaarden niemand die hun visie niet deelt. We moeten ook in gedachten houden dat in de nadagen van de mislukte militaire coup van 1959, waarvan het epicentrum lag in Mosul, de Christenen verschrikkelijke vernederingen ondergingen. In die stad moesten christen een kleed over hun schouders dragen, in confrontatie met de vendetta tussen stammen en de bekrachtiging van een radicalere islam tegenover het seculiere 'gevaar'. Ze gaven het aan hun moslim-medebewoners die de gewoonte hadden om hun handen te kuisen aan hun (de christenen) kleren. Er was niet veel respect voor de 'kuffar' zoals zij het noemen (de 'ongelovigen'). We krijgen vandaag de dag niet veel meer.

Zal de coalitie de Islamitische Staat vernietigen?

Westerse politiek is diabolisch. De belangen van beide partijen zijn zo contradictorisch dat hun kansen op succes klein zijn. We vragen alleen respect voor de wet en het respect voor onze waardigheid. In de tijd van Saddam Hussein, werd de wet toegepast. In het voor het grootste deel moslim Iraaks Koerdistan (waar de meeste Christenen van Mosul naar gevlucht zijn rond Erbil) beschermt de wet ons en beter dan elders in Irak. We wachten op beslissingen om internationale beveiliging te waarborgen en regels van de Verenigde Naties.

Hebt u een boodschap voor de Christenen van het Westen?
Wordt Wakker! Neem geen vluchtelingen op die ons hier tot vluchtelingen hebben gemaakt.


-----

Help de Christenen in het Midden-Oosten:

Kerk in Nood


Geen opmerkingen:

Een reactie posten